Whiskey
Helsingørs største udvalg af Single Malt whiskey
Helsingør Vinhandel har byens største udvalg af Single Malt whiskey i Helsingør. Vi har mange forskellige, som I kan prøvesmage i butikken.
Vi er altid klar med god service. Kontakt os eller kig forbi vores butik i Helsingør og hør mere om vores udvalg af whiskey.
Historien om Japansk whisky
Grundlæggeren af Nikka, Masataka Taketsuru (1894-1979), blev født i en familie med en lang sake-tradition bag sig. Helt tilbage fra 1700 tallet havde familien fremstillet sake – en japansk drik der kan føres mere end 1.500 år tilbage i tiden. Sake er fremstillet af det bedste ris og ren bjergvand.
Den kunst lærte Taketsuru af sin fader og de dygtige sake-bryggere der arbejde i familiens hus. Faderen understregede ofte: “Bryggerens sjæl reflekteres i den sake han laver!”
På det tidspunkt var det almindeligt at bryggeren, når brygningen stod på, boede isoleret fra alle andre, for at koncentrere sig helt om at brygge saken. Taketsuru lærte altså allerede som dreng, at kvalitet er vanskelig og besværlig at opnå.
Taketsuru studerede sakens brygning på universitet og det var hans hensigt at videreføre familiens tradition for sake-brygning. Men Taketsuru var fascineret af skotsk whisky og da underskrivelsen af den engelsk-japanske alliance i 1918 gjorde det muligt for ham at studere whisky-destillering i Skotland, tog han til universitetet i Glasgow. Taketsuru blev den første japaner der studerede fremstillingen af whisky i Skotland. Taketsuru var således også i “praktik” på følgende skotske destillerier: Hazelburn i Campbeltown, Craigellachie i Speyside og Lagavulin på Islay.
Efter flere år i Skotland vendte han tilbage til Japan, med den skotske whisky hemmelighed i lommen og en skotsk hustru, Jessie Rita, under armen.
Taketsuru blev ansat hos den mægtige Suntory. Han fremstiller ægte whisky (grain) i Japan for første gang i 1924. Taketsuru var ivrig for at komme til at fremstille single malt – men det var Suntory ikke interesseret i – og Taketsuru forlod Suntory.
Taketsuru havde fundet det helt rigtige sted for et maltwhisky destilleri på Hokkaido øen i 1934. Selvom Yoichi lå langt mod nord, langt væk fra kunderne i Tokyo, så var Taketsuru ikke i tvivl om, at lokaliteten var rigtig. Og han havde ret. Yoichi destilleriet er stadig den dag i dag, det vigtigste destilleri i Nikka koncernen (og menes at være det bedste destilleri i Asien).
Taketsuru er kendt som den japanske whiskyindustris fader. Taketsuru har fået et par Nikka-produkter opkaldt efter sig – Tsuru Deluxe blend på 15 år – den mest afrundede af blendene fra Nikka samt en pure malt kaldet Taketsuru på 17 år (blev frigivet 2004).
Nikka er i dag Japans næst-største fremstiller af whisky, og Nikka-whiskyen kan købes over 140.000 steder i Japan. Så selvom vi ikke rigtig kender Nikka, så siger navnet meget i Japan.
Nikka ejer destillerierne Sendai og Yoichi, samt Ben Nevis i Skotland.
Om Japansk whisky
Japan er kendt for mange forskellige produkter og god whisky er efterhånden blevet nogle af de mange japanske produkter.
Fra destillerierne Yoichi og Sendai kommer der nemlig rigtig god single malt, som man lavede det i de gode gamle dage i Skotland. Derudover laver de blended whisky som smager så man næsten kan høre englene synge.
Destillerierne ejes af Nikka koncernen, der ud over Yoichi og Sendai råder over to graindestillerier – Tochigi og Nishinomiya. Hos Tochigi Distillery fremstilles grainwhisky som standard er i dag – altså som fyldstof til rigtig mange blended whiskies. For at kunne supplere malten fra Yoichi og Sendai og grainen fra Tochigi, har Nikka opsat en “Coffey-type continuous still” på graindestilleriet i Nishinomiya.
Den traditionelle still, som er en af de sidste af den type i verden, er ellers højt værdsat, trods den ineffektivitet der følger “gammeldags” produktionsudstyr. Ineffektiviteten tillader nemlig at de enkelte ingredienser i whiskyen overlever destilleringen. Så selvom denne type still for længst er udskiftet alle andre steder med nye mere effektive og økonomiske stills, så fremmer den altså whiskyens smag i en grad som man skal langt tilbage i historien for at finde magen til.
Det er altså en af hemmelighederne bag de kraftige og smagsfulde whiskyer fra Japan. Modsat de afrundede skotske og irske blends og modsat de liflige og lette canadiske blends (af rye), så markerer de japanske blends sig med en kraft og en saft som helt kommer bag på én.
Nikka har rod i skotsk whiskytradition (læs historien om japansk whisky). Og med bare to malt whisky destillerier, har Nikka ikke mange muligheder når der skal laves blends. Så selvom Yoichi Distillery anses for at være Asiens bedste destilleri (ifølge Jim Murray), så er Nikka altså afhængig af grain whisky i forskellige udgaver. Det er ikke nok med bare én type grain.